با جاي زخم روي صورتمان چه کنيم؟


 





 
بسياري از کودکان وقتي در پارک بازي مي‌کنند و يا وقتي مشغول دويدن در کف آسفالت خيابان هستند زمين مي‌خورند و صورتشان زخمي مي‌شود. گاهي جاي اين زخم و بخيه پس از سال‌ها در صورت باقي مي‌ماند و زيبايي کودکان را در آينده تهديد مي‌کند. بد نيست بدانيد که اين آسيب‌ها را چگونه در مراحل اوليه مي‌توان درمان و جاي زخم را در صورت ناپديد کرد. جراحان پلاستيک براي اين کار بهترين مشاوران شما خواهند بود. با دکتر محسن نراقي، راينولوژيست و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران درباره آسيب‌ بافت‌هاي صورت کودکان و درمان‌هاي ترميمي و زيبايي آن به گفتگو نشسته‌ايم.

آقاي دکتر! چرا ترميم جاي زخم در صورت کودکان اين قدر از نظر زيبايي مهم است؟
 

صورت از شايع‌ترين قسمت‌هاي بدن است كه در حوادث آسيب مي‌بيند. صورت مركز تعيين هويت افراد و مهم‌ترين قسمتي از بدن است که تغييرات ظاهر آن بر جنبه‌هاي رواني به‌ويژه در كودكان تاثير مي‌گذارد. در گروه سني اطفال، لازم است علاوه بر ترميم از لحاظ زيبايي و بازگشت عملكرد عضو، توجه مناسبي به عوارض رواني ضربه هم به عمل آيد. ديده شده است كه وجود يك اسكار بزرگ‌تر از 3 سانتي‌متر روي صورت مي‌تواند در آينده اثر عميقي بر زندگي فرد به همراه داشته باشد و احتمال اختلالات هيجاني (به‌صورت افسردگي يا اضطراب)، اختلال در فعاليت‌هاي اجتماعي يا اختلالات رفتاري را در بيمار افزايش دهد و باعث كاهش كيفيت زندگي در فرد شود. علاوه بر تغيير شكل صورت، مشکلات ترميم ضايعه در اتاق اورژانس هم مي‌تواند براي كودك استرس فراواني ايجاد كند و او را تا مدت‌ها از پزشك و بيمارستان گريزان سازد.

زخم در صورت کودکان بيشتر از همه در اثر چه حادثه‌اي به وجود مي‌آيد؟
 

بريدگي شايع‌ترين آسيب پوست صورت در اطفال است. بريدگي‌هاي خطي و كوچك (كمتر از 3 تا 4سانتي‌متر) به‌صورت اوليه و با بي‌حسي موضعي (مثلاً استفاده از يك داروي آرام‌كننده و استفاده از اپليكاتور پنبه‌اي آغشته به ماده بي‌حسي و بدون هيچ‌گونه تزريق) به سادگي در يك لايه و با نخ‌هاي قابل‌جذب (بدون نياز به خارج كردن نخ بخيه) قابل ترميم اوليه است. در اين موارد هيچ مزيتي در استفاده از بخيه در عمق درم پوست ديده نمي‌شود. نتايج همساني با استفاده از چسب‌هاي پوستي قابل حصول است. بريدگي‌هاي بزرگ‌تر و آنهايي كه آلوده باشند بايد در اتاق عمل دبريد شده و در چند لايه بخيه شوند.

زخم‌هاي ستاره‌اي که در صورت برخي افراد مي‌بينيم، ناشي از چيست؟
 

زخم‌هاي ستاره‌اي ناشي از گير افتادن بافت نرم صورت بين وسيله ايجادکننده ضربه و استخوان‌هاي صورت است و به همين دليل بافت‌هاي اطراف هم كاملاً در اين زخم‌ها آسيب ديده‌اند. براي ترميم اين زخم‌ها بايد حداقل دستکاري انجام شود حتي با بهترين تكنيك ترميم هم اين نوع از زخم ها از لحاظ زيبايي نتيجه ضعيفي داشته و ممکن است اسكار وسيع و نامنظم ايجاد شود.

برخي از کودکان در اثر بازي در پارک زمين مي‌خورند و صورتشان دچار کوفتگي مي‌شود. در اين مورد براي پيشگيري از به جا ماندن جاي زخم بايد چه کرد؟
 

درمان اين ضايعات به صورت محافظه كارانه انجام مي‌شود و توضيح مناسب به والدين كودك داده مي‌شود كه اغلب موارد در محل ضايعه يك جاي زخم فرو رفته ايجاد خواهد شد كه بعد از رسيده شدن مي‌توان جراحي زيبايي و اصلاحي روي جاي زخم انجام داد.

اگر پوست از بين برود چه‌طور؟
 

نقصان‌هاي پوست بايد با گرفتن عكس ثبت شوند. نقصان كوچك، با آزاد کردن زير لبه‌هاي پوست بافت اطراف به صورت اوليه قابل ترميم است. نقصان بزرگ را مي‌توان به حال خود رها كرد تا به‌طور ثانويه ترميم شود و متعاقباً جراحي روي جاي زخم انجام داد. در شرايط خاصي که تغيير شکل بسيار شديد باشد مي‌توان بلافاصله ترميم را انجام داد.

گاهي حتي بافت کنده مي‌شود. در اين موارد شما براي اصلاح جاي اين زخم و نقصان چه مي‌کنيد تا زيبايي را به فرد برگردانيد؟
 

در موارد كنده شدن بافت، اگر بافت كنده شده (مثلاً لاله گوش) در دست است، بهتر است اقدام به پيوند بشود و اقدامات كمكي (مثل تجويز هپارين) به عمل آيد. بافت‌هاي كنده شده را بهتر است در سرم خنك منتقل كنند. اگر بافت كنده شده در دسترس نباشد مانند نقصان پوست با آن رفتار مي‌شود.
منبع: http://salamat.com